Tar du död på dina Android applikationer?

Det är många som tror att man måste ta död på applikationerna man är färdig med i sina Android-telefoner. Därav uppstod det snabbt ett antal applikationsdödare, eller task killers om man pratar engelska, som man kan använda för att manuellt eller automatiskt döda applikationer som körs i minnet. Faktum är dock att detta inte alls är nödvändigt och till och med skadligt för telefonen att själv döda applikationerna! Jag ska försöka att förklara varför, så häng med!

Det finns en anledning till att man från början inte byggde in en applikationsdödare i operativsystemet. Eftersom Android är ett multitaskande operativsystem, dvs man att man kan köra flera processer samtidigt, så finns det inget behov av att själv döda applikationerna. Istället hanterar Android detta automatiskt vid behov.

En hel del av applikationerna använder man flera gånger under dagen och för att starta snabbt, smidigt och därmed inte belasta telefonen så låter man dessa vara igång. En del applikationer har tjänster som någon gång i bland frågar efter data från Internet och behöver därmed också finnas tillgängliga i minnet.

Tyvärr misstolkar de flesta att om applikationen är igång så drar den en massa batteri och är i vägen för andra applikationer som man vill starta. Detta är inte sant då en applikation är vilande och i stort sett inte belastar processorn alls när den inte används.

Om operativsystemet exempelvis upptäcker att mer minne behövs så stängs de applikationer som inte använts på ett tag ner på ett säkert sätt.

Några myter om applikationsdödare (task killers) att ta död på

  • De förlänger min batteritid – Felaktigt!
    Minnet som används drar ingen ström så det spelar ingen roll om det finns en applikation eller data där eller om det är tomt. I stället går det åt mer batteri till att starta upp applikationen från noll igen.
  • De gör så att min telefon går fortare – Felaktigt!
    Telefonen kan istället bli instabil. Processer kan delas mellan applikationer vilket gör Android instabilt när den ska öppna dödade applikationer som har delade processer.
  • De används eftersom det inte går att avsluta en applikation – Felaktigt!
    Systemet har avsiktligt designats utan några avsluta-knappar eftersom Android hanterar detta automatiskt.

De enda gångerna när det är aktuellt att själv ta död på en applikation är om den är dåligt programmerad och använder mer och mer minne eller kraschar ofta. Då bör man avinstallera applikationen och höra av sig till utvecklaren och höra om han eller hon kan göra något åt saken. Får man inte det svar från utvecklaren man är nöjd med finns det oftast andra applikationer som gör samma saker som man kan prova istället.

Så undvik att använda applikationsdödare på din telefon och börja använda ”Hem”-knappen som ser ut som ett litet hus istället så får du en snabbare, mer energisnål och mycket stabilare Android telefon.

Källor
http://android-developers.blogspot.com/2010/04/multitasking-android-way.html
http://www.droid-den.com/android-guides/android-guide-should-i-use-a-task-killer
http://www.howtogeek.com/howto/28496/how-to-force-kill-android-applications-without-a-task-manager