Låter du din kropp återhämta sig?

Människan är skapad för att vara ute i naturen och röra på sig. Eftersom många numera sitter ganska stilla framför en dator måste vi själva komma ihåg att röra på oss då och då. Just datorarbete är dessutom ett mycket statiskt arbete där man sitter extremt stilla, förutom med händer, armbågar och axlar som man använder till tangentbord och mus. Här blir det istället lätt en överansträngning och det är därför extra viktigt att slappna av dessa delar ibland.

Jag fick tips av Bassam, en kollega till mig, om ett program som påminner om när det är dags att ta en paus. Det finns ett gäng program som gör samma saker och ett av dem som jag har tittat lite närmare på är Workrave i Windows och det finns även för GNU/Linux. Att programmet är helt gratis gör ju inte saken sämre.

Syftet med programmet är alltså att påminna om att vi inte ska sitta stilla i samma ställning hela dagen framför datorn. Vid regelbundna intervaller blockerar programmet musen och tangentbordet så att man får en anledning att passa på att sträcka på sig lite. Detta kallas för en mikropaus.

Programmet ger dock först en förvarning med en liten informationsruta på skärmen om att det är dags för en paus. Här kan man välja att fortsätta jobba och ignorera detta eller helt enkelt släppa det krampaktiga taget om musen och tangentbordet och ta sin välbehövliga paus.

Efter ett antal mikropauser är det dags för en maxipaus där man först får göra tre olika slumpmässiga övningar för att sträcka lite på sig och sedan uppmanas man att lämna datorn och göra något helt annat några minuter till.

Om man ignorerar pauserna kommer programmet att korta ner tiden till nästa paus så att de kommer oftare och oftare.

Det finns också en maxgräns man kan sätta för hur mycket tid man får spendera framför datorn totalt sett under dagen.

Programmet kan enkelt ställas in för att passa dina behov och för även statistik över hur mycket man har använt tangentbordet och musen dag för dag. Det är lämpligt att använda programmet både i förebyggande syfte och för att underlätta återhämtning om man har problem idag.

Själv är jag väldigt nöjd och kan varmt rekommendera att du provar programmet.

Nu måste det väl ändå vara dags för en paus?

Källor
http://www.workrave.org/

« »